Senderisme


Senderisme


En aquest bloc faré referència a unes rutes de senderisme que dividiré segons la seva accessibilitat amb cadira de rodes o altres discapacitats. Per aquesta raó m'agradaria fer aquesta entrada parlant sobre el senderime i alguns conceptes que s'han de tenir en compte.

En primer lloc la definició de senderisme del Viquipèdia diu:

"El senderisme és una activitat física o esport que consisteix a caminar a l'aire lliure generalment seguint camins o senders marcats per tal de gaudir de la natura, els paisatges i els seus elements d'interès històric i cultural. Es considera una de les formes d'excursionisme o muntanyisme, oberta al gran públic perquè no necessita una gran preparació física o tècnica. El traçat dels senders eviten tant com poden el pas de carreteres i camins asfaltats, així com els grans desnivells que suposen l'ascensió a pics i muntanyes."

El senderime s'associa amb caminar, però en aquest cas aquestes rutes es realitzaran en alguns casos amb cadira de rodes. Tal com vaig comentar en l'entrada anterior, es farà a través de pistes forestals (camins de terra amples) quan siguin adaptades per a discapacitats de mobilitat.

D'altra banda, cal dir que aquests camins i rutes ja existeixen. Qualsevol pot seguir la ruta del Wikiloc però moltes vegades aquestes rutes ja estan marcades amb marques de diferents colors o fins i tot per pilons de pedres (fites) que indiquen el camí a seguir.

Una altra vegada a partir d'informació extreta del Wikiloc i contrastada amb la informació que n'he obtingut de l'experiència trobem:

"A Catalunya existeixen diverses tipologies de senders senyalitzats.
Per una banda, els homologats per la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada, que estan classificats en tres categories:
  • Senders de gran recorregut (GR), de més de 50 km., marcats amb franges blanques i vermelles.
  • Senders de Petit Recorregut (PR), d'entre 10 i 50 km., marcats amb franges blanques i grogues.
  • Senders Locals (SL), de menys de 10 km., marcats amb franges blanques i verdes.
En els tres casos, les franges en paral·lel indiquen continuïtat del sender i les franges creuades en "X" indiquen direcció equivocada. La descripció dels itineraris i les seves característiques es recull en les anomenades topoguies.
Per l'altra, els no homologats, dels quals n'existeixen diverses tipologies:
  • Vies verdes, per fer a peu o en bicicleta, marcades amb senyalització verda de l'Agència Catalana de Turisme.
  • Itineraris senyalitzats pels parcs naturals, generalment per recórrer a peu, marcats amb senyalització del Departament de Medi. Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.
  • Itineraris senyalitzats per l'Agència Catalana de Turisme, marcades amb senyalització verda de l'Agència Catalana de Turisme.
  • Xarxes comarcals de senders, amb senyalització pròpia."

FONT EXTRETA; http://ca.wikipedia.org/wiki/Senderisme

No hay comentarios:

Publicar un comentario