Senderisme per a invidents

Senderisme per a invidents

Us heu plantejat mai què és ser cec? Doncs per un moment imagineu-vos aquesta situació. Per a nosaltres, com a educadors, és important tenir empatia i saber-nos posar al seu lloc i alhora trobar maneres per tal de millorar el seu dia a dia.

Si a un discapacitat visual li agrada la muntanya, hi pot anar? Sí. En les enquestes de les quals he parlat anteriorment, trobem que molta gent, sense coneixement previ, creu que les persones invidents poden anar a muntanya més que les que van en cadira de rodes. No és un prejudici? Tots tenen les mateixes possibilitats. 

Un invident, a diferència d'una persona que va amb cadira de rodes, necessita l'ajuda d'un guia i una eina que li permeti orientar-se i situar-se. Aquest guia li ha de descriure el terreny i les vistes que es poden observar. Aquestes imatges abstractes que es fa la mateixa persona, l'ajuden a gaudir de la muntanya i a sentir-se un més dins el senderime. Amb cadira de rodes, en canvi, en alguns casos es pot anar de manera autònoma i si no és així pot observar però no pot caminar. Si es mira d'aquesta manera, en tots dos casos tenen una mancança, però no s'ha de veure com un problema. Per a aquestes mancances hi ha solucions.


Per preparar aquestes rutes s'ha de tenir en compte que poden anar per tot arreu, per tot tipus de terreny. No cal que sigui exclusivament pista forestal.




Senderisme en cadira de rodes

Senderisme en cadira de rodes

Tal i com he dit en altres entrades, el senderisme és un esport el que té com a objectiu gaudir de la natura mentre es fa esport. Però sempre es relaciona amb caminar tot i que no sempre ha de ser d'aquesta manera.

Amb cadira de rodes també es pot fer senderisme.


Com a educadors hem de potenciar l'autonomia i el màxim benestar per totes aquelles persones fent que, per causes físiques provocades per la seva discapacitat, no deixin enrere una gran activitat d'oci com pot ser la muntanya.

A Barcelona aquesta inclusió la tenen força a mà, ja que lloguen cadires com la que es mostra a la imatge i pugen muntanyes. En aquest cas, en aquesta imatge extreta del Google, es mostra com passegen per Montserrat. Hi ha altres reportatges on van a muntanyes de la zona de Barcelona.

Conèixer aquest recurs crec que és molt important. Com a educadors podem adaptar el senderisme per les limitacions que provoquen aquestes cadires. La única cosa que hem de tenir en compte és que han de ser pistes forestals, dit d'una altre manera, han de ser camins de terra o esfaltats amples, per aconseguir una màxima comoditat. 

En en meu Wikiloc he adaptat les rutes que he vist necessàries. El fet de ser una web que es pot anar ampliant amb el pas del temps ajuda si es van trobant noves rutes o noves maneres de fer o adaptar-les.

Adjunto el meu Wikiloc, per si és del vostre interés.

Qualsevol opinió o comentari me'l podeu fer arribar a partir del correu, del Wikiloc o a partir d'aquest blog.


A disfrutar de la muntanya! Si ens agrada, perquè no anar-hi?